Cliënten van Lunet zorg acteren in toneelstuk ‘Stedelingen’

By 31/01/2019Niet gecategoriseerd
Cliënten van Lunet zorg acteren in toneelstuk ‘Stedelingen’

Cliënten van Lunet zorg acteren in toneelstuk ‘Stedelingen’

Wij zijn ‘Stedelingen’

Op zoek naar geluk. En dat in een stad, waar schijnbaar alles is en waar alles lijkt te kunnen, maar toch heel veel mensen eenzaam zijn en het niet redden. In een maatschappij waar mensen proberen te voldoen aan de verwachtingen en opgelegde normen om ‘erbij te horen’. Die zoektocht vindt zijn hoogtepunt op 18 maart, als het toneelstuk ‘Stedelingen’ in première gaat in het Parktheater in Eindhoven. Op de planken staan zo’n tachtig acteurs, waaronder enkele tientallen cliënten van Lunet zorg. Maar de zoektocht naar geluk begon voor deze acteurs-in-wording al in september 2017 met wekelijkse repetities. Kun je ‘gelukkiger worden’ oefenen?

“Aan lef ontbreekt ‘t me niet, ik kan me openstellen en luisteren”, vertelt Jorden Fiddelaers, “maar ook met deze kwaliteiten is het soms toch wel even slikken als ik op de planken sta. Gelukkig sta ik er niet alleen. Als mijn mede-acteurs blij zijn, dan ben ik dat ook. Als ze huilen, huil ik mee. En door hun enthousiasme voel ik me steeds sterker in mijn rol.”
Marcel van Delft lijkt op het eerste gezicht minder gevoelig. “Het maakt me niks uit, zo’n volle theaterzaal. Als de muziek in mijn hart komt gaan mijn lichaamsdelen automatisch bewegen. Ik geniet er echt van. Als ik na een repetitie weer thuiskom, is mijn hoofd leeg en mijn hart vol.”

We zijn allemaal hetzelfde! Of toch niet?
Het muzikale theaterstuk ‘Stedelingen’ zet mensen met een beperking, een groep die vaak onzichtbaar is in de stad en in de kunsten in het bijzonder, in de spotlights. Marcel: “Het komt regelmatig voor als ik in de stad loop, dat je mensen ziet denken: ‘Wat is dat voor een dokus?’. Maar we zijn allemaal hetzelfde, ieder op zijn of haar goede manier.”
Iedereen hetzelfde? Nee hoor, vinden Ivo Strouken en Inge Schellens. “Wij kunnen toevallig allebei héél goed acteren. En dat kan niet iedereen. Blijft alleen de vraag over: wie van ons beiden kan het béste acteren? Die strijd zie je wel op 18 maart of op 1 april.”

Rolverwisseling
“Ik ben gek op toneelspelen”, vertelt Mieke Damhuis en ze vervolgt: “ik heb altijd al actrice willen worden. In het normale leven ben ik gewoon Mieke, maar als ik de ‘actrice’ uit de kast haal, ben ik plotseling heel iemand anders. En dat voelt fijn.”
Met net zoveel passie, maar dan net andersom, speelt Inge de Koning. “Op het toneel kan ik pas echt mezelf zijn. Daarbuiten speel ik nogal eens een rol. Nu de eerste voorstelling dichterbij komt, denk ik weleens: ‘Waar ben ik in Godsnaam aan begonnen?’. Gelukkig sta ik er niet alleen. Gewoon doen dus!”

Stedelingen’ is het resultaat van een unieke samenwerking van Lunet zorg, kunstenaarscollectief Carte Blanche, Parktheater Eindhoven en Stichting Dutch Happiness Week. De voorstellingen in het Parktheater zijn op de maandagen 18 maart en 1 april (aanvang 20.00 uur). Kaarten kosten €13,50 (verkoop via www.parktheater.nl).